Peyote baglyok

Peyote

A peyote nem egy mai gyöngyfűzési technika, sok kultúrában megtalálható, például ősi egyiptomi alkotásoknál vagy az amerikai indián kultúrában. Napjainkban rengeteg minta van a neten ezzel a technikával, s magáról a technikáról is találhatsz leírásokat.

Én nem a netről tanultam a technikát 2012-ben, hanem egy könyvből. (Nagyon sok gyöngyös könyvem van). A címe Gyöngyfűzés – Peyote karkötők – Vincze Eszter. Az első karkötőmet az egyik minta alapján készítettem, igaz még nem Delica gyöngyökkel. Az eredmény kicsit más is lett, úgyhogy úgy döntöttem, hogy mégis veszek  Delica gyöngyöket – az ára kb. 5-6-szor is több lehet, mint a kásagyöngyöké (attól függ, hogy hol veszed a gyöngyöket). De szerintem megéri, mert látványos a különbség.

Peyote karkötők
Peyote ékszerszett

Ezzel a technikával még két könyvben találkoztam: Gyöngyékszerek Peyote technikával – Heike Delhez és A gyöngyszövők bibliája – Claire Crouchley. Azonban a mintáimat inkább magam terveztem, főleg geometriai formákat a következő években.

A feng shui is érdekel, ezért készítettem pár nem geometrikus alkotást is. A sárkány sem saját minta, de a karkötő már igen. A karkötő felirata azt jelenti, hogy az álmok valóra válnak. Ez számomra egy kabala karkötő, s remélem, hogy így is lesz.

Az ékszereimet, vagyis ékszerszetteimet ma már nikkelmentes alapanyagokkal készítem.

Peyote - Feng shui
Peyote - A Nap és a Hold

Mint már írtam, rengeteg minta van az interneten. Szerettem volna ezektől eltérni, valami újat alkotni. 2015 elején volt egy ötletem, majd a nyáron végül megterveztem és elkészítettem az első mintát, ami 14,5 x 14,5 cm-es kép lett.

Közben a keretezésen is sokat gondolkodtam, kutakodtam, mivel nem hagyományos a keret – a kép mindkét oldalát láthatod. Senki nem vállalta be az elkészítését, azt mondták, hogy nem lehet ilyet csinálni, de szerencsére megtaláltam azt az asztalost, aki elkészítette a kereteket a tervem szerint.

Azonban sok időt kellett várni – a nagyobb munkák fontosak -, ezért elkezdtem alternatívákat keresni az újabb képeim számára. És végül 2016 szeptemberében találtam egyet. A Paverpol technikát. Beletelt pár hétbe, míg beszereztem a hiányzó alapanyagokat, de novemberben végre sikeresen elkészítettem az első keretet. S az új képemet is ezzel a technikával fogom keretezni.

Peyote - Naplemente egy lóval

Ha megtetszett valamelyik alkotásom vagy bármi kérdésed van,
az info@vivienholl.com e-mail címen elérhetsz.

További alkotásaimat itt láthatod: