Színek jelentései – a piros

A színek és jelentéseik bemutatása folytatódik – a  következő szín pedig a harmadik alapszín lesz, a piros.

Lássuk is, hogy mit tudunk a pirosról. Mint fentebb már írtam, ez az alapszínek egyike, gyakran vörösként is hivatkoznak rá. A vörös  a szivárvány első színe. Lüktető, erős szín, ezért a használatát nem szabad túlzásba vinni. Ritkán található meg a természetben ez a szín, mint a többi  – gyümölcsként, virágként gyakran előfordul, de az állatvilágban kevésbé, mert figyelemfelhívó. De éppen ezért a saját környezetünkben szívesen használjuk, pl. stop tábla, vagy a tűzoltók színe.

Milyen jelentéseket társítunk hozzá?

  • tűzzel és szenvedéllyel teli szín
  • a szerelem és a szexualitás színe
  • de ugyanakkor a harag színe is lehet
  • magabiztosságot ad, ha nőként piros ruhában jelenük meg egy rendezvényen
  • Kínában a boldogság színe

Ha azt mondom, hogy piros, akkor neked hány piros virág vagy gyümölcs/zöldség jut eszedbe? Szerintem a képen lévők közül mindegyiket felsoroltad. 😉 Vagy mégsem?

Színek jelentése - piros árnyalatai - növények

És az állatoknál mi a helyzet? Hány olyan állat jut eszedbe, aminek a piros a fő színe? Vagy piros van rajta? Mutatok néhányat. 😉

Színek jelentése - piros árnyalatai - állatok

És a pirosnak milyen árnyalati vannak? Abba gyűjteményben, ahol piros és vörös árnyalatok vannak felsorolva, 172 árnyalat van összegyűjtve. Ezek közül most is megmutatok néhányat – te még hányat tudnál felsorolni? 😉

Színek jelentése - piros árnyalatai

És vajon tudok piros színű, domborműves képeket tudok mutatni neked? Hát nem sok olyan képem van, minek a piros egyik árnyalata a fő szín, de kiegészítő színként több képemen is szerepel a piros. 😉 Te szereted a piros tárgyakat, képeket? Ha a válaszod igen, s ezek között is találsz egy neked tetsző, akkor ezen az oldalon megtalálhatod – csak kattints a linkre: Domborműves képek.

Színek jelentése - piros árnyalatai - festmények

Ha pedig meg szeretnéd nézni a korábbi színeket, akkor kattints erre a linkre, s megtalálod az összes eddig bemutatott színt és jelentésieket: Színek jelentései.

Szólj hozzá!