A 2020-as év színe – a klasszikus kék

Valószínűleg már olvastál/hallottál az idei év színéről, ami a klasszikus kék. Hogyan? Nem is tudtad, hogy az éveknek vannak színeik? Akkor lássuk csak, hogy hogyan is van ez az egész és honnan jött az ötlet.

A Pantone Kft. egy festékgyár New Jerseyben. Ha valaha voltál festékboltban, akkor biztosan ismerős a neve, ugyanis ők készítik a színminta atlaszokat – vagyis a sok színes, legyezőszerűen összefűzött kártyalapokat, amin a kapható színek mindenféle árnyalatai láthatóak.  Ha olyan árnyalat nem volt a festékboltban, amit kerestél, akkor ezeknek a színkártyák a segítségével kiválasztottad a színt, s kikeverik neked a festéket.

Színkártyák

Eddig még csak egy festékgyárról olvastál, de mi köze van ennek a vállalatnak az év színéhez? Hát az, hogy ezt ők határozzák ezt meg! 😀 Minden évben titokban összegyűlnek, s különböző nemzetek csoportjaival megvitatják a következő év színszabványait. Ezek a színek mindig kapcsolatban vannak a kor szellemével. A következő év színét mindig decemberben jelentik be, s számos cégnek ez ad iránymutatást az új termékek készítéséhez. Az előző évek színeit itt láthatjátok:

Pantone év színek

Pantone történelem (teljes lista az év Pantone színeivel 2000-től napjainkig)

Kép forrása: Kreatív Webdesign Tanfolyam – https://kreativwebdesigntanfolyam.hu/pantone-ev-szine-tortenet

2020-nak a színe pedig a… klasszikus kék (19-4052 Classic Blue)!

Klasszikus kék

Ha tudsz angolul és rákattintasz a kék négyzetre, akkor elolvashatod, hogy miket írnak róla. Azért választották ezt a színt, mert a kék ezen árnyalata megnyugtatja az embereket és megbízhatóságot sugall.

Nekem mindig is a kék volt a kedvenc színem, s a jelenlegi logóm is nagyon hasonló színű. De ha már régóta követsz, akkor láttad, hogy a képeimen is nagyon dominál a kék szín. Lássunk is belőlük egy válogatást, ha már a kék lett az év színe. 😉

Kék Paverpol képek

Tetszett a válogatás? A többi képet is érdemes megnézni – kattints a Webshopra, s meglátod őket. 😉

Szólj hozzá!