Elárulom az egyik „nagy titkomat”…

Igen, jól olvastad, elárulom Neked az egyik titkomat. Melyiket is és miért? Az alkotásaimat meg szoktam mutatni a Facebook-on (most már a Pinterest-en is) és többen kérdeztétek, hogy hogyan csinálom. Hát most elárulom…

Ez a technika a gyöngygobelin készítés. Ezen az oldalon már olvashattál róla: Gyöngygobelin. A kész gobelinjeimet pedig ezen az oldalon láthatod: Gyöngygobelinek.

De most térjünk a lényegre! 😉

A gyöngygobelin készítéséhez 4 dologra van szükséged: egy előrenyomott gobelin alap, varrócérna, gyöngyfűző tű és sok-sok gyöngy. És még egy ötödik dolog – sok-sok idő. 😀

És most kicsit részletesebben az alapanyagokról:

 • Az előrenyomott gobelin alapot célszerű fonal nélkül venned – így sokkal olcsóbb – kivéve, ha más képekhez szeretnéd felhasználni a fonalakat. Én mindig fonalak nélkül veszem őket (vagy kapom őket ajándékba). Célszerű kisebb képpel kezdened – egy A/4-es képben több, mint 12 500 gyöngy van.
 • Gobelinfonal helyett varrócérnával varrom, dupla szállal. Nem perlé gyöngyfonallal, hanem sima fehér varrócérnával, amivel a leszakad gombokat is szoktad újra felvarrni. Varrás közben figyelj arra, hogy ne csinálj csomót/hurkot a cérnára, mert néha nagyon nehéz kibontani – tapasztalat…

Gyöngygobelin varrás - tű és cérna

 • A tű hobbiboltban kapható gyöngyfűző tűt. Így kérd, s tudni fogják, hogy mit keresel. Általában több tű van a csomagban (az enyémben 20 darab van), ami jó, mivel vékony a tű és néha törékeny.
 • A gyöngy kisméretű kásagyöngy, néhol cseh kásagyöngyként ismerik. Általában 3-5 g gyöngy van egy csomagban, az ár boltonként változó. Ezeket célszerű egy hobbiboltban megvenni webáruház helyett. A gobelin alapot vidd magaddal! Így könnyebb kiválasztani a színeket. Néhol a gyöngyökre színkódot is írnak, ezeket célszerű feljegyezni, ha sok a hasonló árnyalatod. Ha valamelyik gyöngy elfogy, akkor könnyebb lesz beazonosítani a boltban, hogy melyiket keresed. Még egy dolog fontos – kásagyöngy nem egyenletes méretű, így válogatnod kell őket, hogy szép legyen a kép.

Most pedig a varrást fogom megmutatni.

Az első lépés a gyöngyök kiválogatása. Mivel évek óta gyöngyözök, ezért már van egy „kisebb” készletem. Ez csak a zöld-barna árnyalatok, s nem is az összes…

Gyöngygobelin varrás - gyöngyök

Mivel nagyon sok szín kell, ezért foltokban szoktam dolgozni. Mit is jelent ez? Például most a talajt varrom, majd az erdőt, a lány ruháját, a lányt és majd a galambot fogom kivarrni. Így „csak” ennyi színnel dolgozom most:

Gyöngygobelin varrás - gyöngyök

A gyöngygobelint ugyanúgy varrom, mint a gobelint – csak fonal helyett cérnával és gyönggyel. 😉 Fehér cérnával dolgozok, de a fehér alapon nehéz fotózni, ezért a kezdő öltéseket piros cérnával fogom megmutatni.

Az elkezdés kissé trükkös, mivel a hátulján rögzítened kell a cérnát – vagyis bele kell bújnod a hurokba. Az öltés félkeresztöltés.

Gyöngygobelin varrás

Gyöngygobelin varrás

Gyöngygobelin varrás

Ezután már úgy varrod, mint a gobelint. A különbség, hogy itt nem kell színenként váltanod a cérnát, hanem mehetsz szépen sorban. 😉

Gyöngygobelin varrás

Ha szépen haladsz, ilyen lesz az eredmény. 🙂

Gyöngygobelin varrás

Remélem elég részletes volt a leírásom, de ha van még további kérdésed, akkor itt, vagy a Facebook-on vagy az info@vivienholl.com e-mail címen megtalálsz. 😉

“Elárulom az egyik „nagy titkomat”…” bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. Szia! Köszönöm , már rég ki szeretném próbálni, csak egy kérdésem lenne. Nem tudom jól látom-e , de itt nem muszáj egy irányban varrni a gyöngyöket?

  Válasz
  • Szia!
   A gyöngyöket egy irányba varrom (félkeresztöltés a neve, ha jól tudom), ugyanúgy mintha gobelint varrnék. A kásagyöngyök sajnos nem teljesen egyformák, mint a viasz gyöngyök vagy delica gyöngyök, ezért néha úgy néz ki, hogy kicsit más a dőlésszögük – még úgy is, hogy egy irányba varrom.
   Ha kipróbáltad a technikát, nyugodtan elküldheted az alkotásodat és megmutatom 😉
   Jó varrást! 🙂

   Válasz
 2. Nagyon szépen köszönöm ezt a leírást, igazán részletes és egyszerűen érthető. Most fogom elkezdeni az első képem varrását. Azt hiszem a leírásod szerint bátrabban fogok hozzá.

  Válasz
 3. Köszönöm a varrás bemutatását és az elmutogatását,mindent jól megjegyeztem. Remélem megtudom csinálni. A hétvégén megyek gyöngyöt venni, viszek egy gobelint és válogatok hozzá gyöngyöket és tűt. Köszönöm .

  Válasz
 4. Kedves Vivien,köszönöm,hogy elmagyaráztad a tecnikát, csak nem tudom pesten hol tudok gyöngyöt venni,ha tudsz kérlek segits.Köszönöm előre is.

  Válasz
  • Kedves „Névtelen”!
   Szívesen, örülök, hogy tudtam segíteni. Pesti gyöngyös áruházat sajnos nem tudok ajánlani, mert nem ott élek, így nem ismerem az ottani helyeket. Ha bent van gyöngyös csoportokban is a Facebook-on, ott lehet hogy tud tanácsot kérni abban, hogy Pesten hol lehet venni kásagyöngyöket.
   Üdv: Vivien

   Válasz

Szólj hozzá!