Elárulom az egyik “nagy titkomat”…

Igen, jól olvastad, elárulom Neked az egyik titkomat. Melyiket is és miért? Az alkotásaimat meg szoktam mutatni a Facebook-on (most már a Pinterest-en és az Instagram-on is) és többen kérdeztétek, hogy hogyan csinálom. Hát most elárulom…

Ez a technika a gyöngygobelin készítés. Ezen az oldalon már olvashattál róla: Gyöngygobelin. A kész gobelinjeimet pedig ezen az oldalon láthatod: Portfólió – Gyöngygobelin.

De most térjünk a lényegre! 😉

A gyöngygobelin készítéséhez 4 dologra van szükséged: egy előrenyomott gobelin alap, varrócérna, gyöngyfűző tű és sok-sok gyöngy. És még egy ötödik dolog – sok-sok idő. 😀

Előrenyomott gobelin/Printed canva

Gyöngyfűző tű és varrócérna/Beading needle and thread

Gyöngyök/Beads

És most kicsit részletesebben az alapanyagokról:

 • Az előrenyomott gobelin alapot célszerű fonal nélkül venned – így sokkal olcsóbb – kivéve, ha más képekhez szeretnéd felhasználni a fonalakat. Én mindig fonalak nélkül veszem őket (vagy kapom őket ajándékba). Célszerű kisebb képpel kezdened – egy A/4-es képben több, mint 12 500 gyöngy van.
 • Gobelinfonal helyett varrócérnával varrom, dupla szállal. Nem perlé gyöngyfonallal, hanem sima fehér varrócérnával, amivel a leszakad gombokat is szoktad újra felvarrni. Varrás közben figyelj arra, hogy ne csinálj csomót/hurkot a cérnára, mert néha nagyon nehéz kibontani – tapasztalat…

Cérna/Thread

 • A tű hobbiboltban kapható gyöngyfűző tűt. Így kérd, s tudni fogják, hogy mit keresel. Általában több tű van a csomagban (az enyémben 20 darab van), ami jó, mivel vékony a tű és néha törékeny.
 • A gyöngy kisméretű kásagyöngy, néhol cseh kásagyöngyként ismerik. Általában 3-5 g gyöngy van egy csomagban, az ár boltonként változó. Ezeket célszerű egy hobbiboltban megvenni webáruház helyett. A gobelin alapot vidd magaddal! Így könnyebb kiválasztani a színeket. Néhol a gyöngyökre színkódot is írnak, ezeket célszerű feljegyezni, ha sok a hasonló árnyalatod. Ha valamelyik gyöngy elfogy, akkor könnyebb lesz beazonosítani a boltban, hogy melyiket keresed. Még egy dolog fontos – kásagyöngy nem egyenletes méretű, így válogatnod kell őket, hogy szép legyen a kép.

Most pedig a varrást fogom megmutatni.

Az első lépés a gyöngyök kiválogatása. Mivel évek óta gyöngyözök, ezért már van egy “kisebb” készletem. Ez csak a zöld-barna árnyalatok, s nem is az összes…

Gyöngygobelin/Tapestry with beads

Mivel nagyon sok szín kell, ezért foltokban szoktam dolgozni. Mit is jelent ez? Például most a talajt varrom, majd az erdőt, a lány ruháját, a lányt és majd a galambot fogom kivarrni. Így “csak” ennyi színnel dolgozom most:

Gyöngygobelin/Tapestry with beads

A gyöngygobelint ugyanúgy varrom, mint a gobelint – csak fonal helyett cérnával és gyönggyel. 😉 Fehér cérnával dolgozok, de a fehér alapon nehéz fotózni, ezért a kezdő öltéseket piros cérnával fogom megmutatni.

Az elkezdés kissé trükkös, mivel a hátulján rögzítened kell a cérnát – vagyis bele kell bújnod a hurokba. Az öltés félkeresztöltés.

Gyöngygobelin/Tapestry with beads

Gyöngygobelin/Tapestry with beads

Gyöngygobelin/Tapestry with beads

Ezután már úgy varrod, mint a gobelint. A különbség, hogy itt nem kell színenként váltanod a cérnát, hanem mehetsz szépen sorban. 😉

Gyöngygobelin/Tapestry with beads

Ha szépen haladsz, ilyen lesz az eredmény. 🙂

Gyöngygobelin/Tapestry with beads

Remélem elég részletes volt a leírásom, de ha van még további kérdésed, akkor itt, vagy a Facebook-on vagy az info@vivienholl.com e-mail címen megtalálsz. 😉

Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is! ?

Nap és hold

Írta |2017-09-04T14:29:02+00:002017. február 27.|4 hozzászólás

4 hozzászólás

 1. Kis Jánosné 2017 március 13, hétfő at 10:26 - Válasz

  Nagyon szép, a tünek a hegye hegyes?

  • Vivien Holl 2017 március 13, hétfő at 10:59 - Válasz

   Igen, hegyes a tű vége. Hobbi boltban tudsz ilyet venni, gyöngyfűző tűt kérj.

 2. Péczné Figer Szilvia 2017 április 3, hétfő at 05:11 - Válasz

  Szia! Köszönöm , már rég ki szeretném próbálni, csak egy kérdésem lenne. Nem tudom jól látom-e , de itt nem muszáj egy irányban varrni a gyöngyöket?

  • Vivien Holl 2017 április 3, hétfő at 18:27 - Válasz

   Szia!
   A gyöngyöket egy irányba varrom (félkeresztöltés a neve, ha jól tudom), ugyanúgy mintha gobelint varrnék. A kásagyöngyök sajnos nem teljesen egyformák, mint a viasz gyöngyök vagy delica gyöngyök, ezért néha úgy néz ki, hogy kicsit más a dőlésszögük – még úgy is, hogy egy irányba varrom.
   Ha kipróbáltad a technikát, nyugodtan elküldheted az alkotásodat és megmutatom 😉
   Jó varrást! 🙂

Szólj hozzá, érdekel a véleményed

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..