Képválasztó kisokos – vagyis hogyan találd meg a lakásodba illő képet

Képválasztó kisokos, vagyis segítő anyag képválasztáshoz a lakásunkba? Sokaknak lehet, hogy most kicsit felszaladt a szemöldöke, mivel sajnos sokan úgy gondolják, hogy bemennek egy boltba, közösen kiválasztanak egy nekik tetsző képet, s az biztosan tökéletesen fog oda illeni, ahova gondolják. A jó esetben ez így is van, de mint ahogy a lakás bútorait is gondosan kell összeválogatni, így a képet is célszerű alaposan átgondolni, hogy jól mutasson helyiségben.

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy miért akarsz képet vásárolni? Ugyanis festményeket, képeket, posztereket főleg három okból szoktak venni az emberek (ha csak nem gyűjtők, mert akkor ez a 4. ok):

 1. a lakásukba/irodába keresnek egy alkotást, amitől nem tűnik üresnek a fal
 2. vagy nem csak egy random képet keresnek, hanem tudatosan akarnak kiválasztani egy vagy több alkotást, amivel a lakást még otthonosabbá tehetik – ilyenkor valamilyen kedvenc állat, helyszín, szín stb. is megjelenik a képeken
 3. valakinek szeretnének egy értékesebb ajándékot adni.

Bármi is az indok, minden esetben van még néhány kérdés, amit célszerű végig venni, ha egy olyan döntést akarsz hozni, amivel később is elégedett leszel, s ebben szeretnék segíteni neked. Lássuk is a kérdéseket!

1. Hova fog kerülni a kép?

Erre legtöbbször a válasz az, hogy a nappaliba vagy a szobába. De ha szobába, akkor kiébe? A szülők szobájába, a gyerekek szobájába vagy a nagyszülő szobájába? (Például egy mesefigurás képet ritkán láthatsz a szülők szobájában.) Előfordulhat, hogy a konyha-étkezőbe kerül a kép – ugyanakkor egy párás környezet bizonyos alkotásoknak nem tesz jót, így az ilyen helyekre jobbak az üvegezett (s így védett) képek. De közvetlenül ablakkal szembe sem jó ötlet képet rakni, mivel a napfény kifakíthatja a színeket.

Nappali

Hálószoba

Előfordulhat, hogy egy irodába, munkahelyre fog kerülni a kép – ez esetben célszerű átgondolni, hogy mit szeretnénk sugallni a kihelyezett alkotással és beleillik-e az ottani környezetbe (a többi bútor és kiegészítő közé, illetve a burkolathoz is illik-e) és a vállalkozás profiljába.

2. Mekkora képet keresel?

Erre a kérdésre majdnem az előzőnél is lehetett volna válaszolni, de itt van pár plusz szempont, ezért különvettem. Ugyanis nem elég tudni, hogy a nappaliba majd a kanapé fölé fog kerülni a kép – mekkora képet szeretnél oda? Egy 100 x 70 cm-es kép jól mutathat, de egy 40 x 50 cm-es képnél lehet, hogy hiányérzeted lesz. Lehet, hogy egy több darabból álló kép jobban mutatna ott, vagy egy képsorozat. A nagyobb képek vagy sorozatok már egy komolyabb befektetés, hogy jól nézzen ki a lakásod – ezért alaposan át kell gondolni-tervezni, hiszen évekig szeretnél egy (vagy több) képet látni a falon.

Kép felrakás

Kép felrakás

Kép felrakás

Ha tudod, hogy hova fog kerülni a kép, akkor mérd le a helyet – így tudni fogod, hogy mennyi lesz az üres tér a két oldalon. Azt hogy kb. mekkora kép kerüljön a falra úgy is le tudod tesztelni, ha egy kb. akkora lapot odaillesztesz a leendő kép helyére (erre a napilapok kiválóan alkalmasak, akár több lapot is össze tudsz ehhez ragasztani). Több kép esetén maszkoló szalaggal is rögízheted a falra ideiglenesen a „teszt képeket”.

Kép felrakás

Ami még fontos lehet a mérésnél, hogy lesz-e kerete a képnek? Ugyanis a 70 x 50 cm-es kép kerettel nem 70 x 50 cm. Hanem „70 cm + 2 x képkeret szélessége” x „50 cm + 2 x képkeret szélessége”. Oké egy 2,5 cm-es keretnél ez 75 x 55 cm lesz, nem is tűnik soknak, de mi van, ha paszpartu is lesz a kép és keret közt? Az bizony legalább + 2 x 3 cm, vagy még több. Az egyik gyöngygobelinem kivarrva 25 x 65 cm-es, de bekeretezve már 43 x 83 cm-es. Máris sokkal nagyobb hellyel kell számolni.

Kép kerettel

Kép kerettel

Vannak kicsi képek is, melyek asztalra vagy polcokra tehetők. Ezekhez általában tartozik egy képkeret vagy egy mini faállvány, de a polcra ezek nélkül is kitehetők bizonyos képek. A polcoknál figyelni kell – ha a polctávolság 33 cm, akkor egy 32 x 32 cm-es kép már furcsán fog ott kinézni.

Több kép polcon

Kép polcon

Kép polcon

3. Mit fog ábrázolni a kép?

Ez bizony egy nehéz kérdés – kivéve ha van már valami elképzelésed. 😉 Például imádod a cicákat, úgyhogy cicás képet keresel. Vagy van egy kedvenc festőd, akinek az alkotásaival már régóta szemezel. Vagy ha imádod az absztrakt képeket, akkor tudod, hogy nálad a csendéletek szóba sem jöhetnek.

Pár téma ötlet, ha még nem körvonalazódott, hogy milyen képet szeretnél:

 • tájkép – erdő, mező, vízesés
 • virágos képek – van-e kedvenc virágod?
 • csendéletek
 • állatok – van-e a kedvenc állatod?
 • emberek
 • fekete árnyas képek
 • absztrakt
 • kedvenc festőtől egy alkotás
 • motiváló idézetek
 • van-e kedvenc korszakod – art deco, barokk, expresszionizmus, stb.
 • van-e kedvenc színkombinációd?
 • a helyiségben milyen színek dominálnak? Például, ha a nappaliban zöld és piros kiegészítők vannak (lámpa, párnál, stb.), akkor jól mutathat egy olyan kép, amin a zöld és piros színek dominálnak.

Paverpol - Éjféli tánc

Paverpol - Halloween

Paverpol - Rózsaszín virágok

Paverpol - Kukucs

Paverpol - Vízpart mentén

Paverpol - Life is beautiful

 

4. Milyen technikával készült a kép? Eredetit vagy lenyomatot?

A mai világban már nagyon sok technikával lehet képet készíteni – olaj, akril, akvarell, pasztell, Paverpol, ceruzarajz, digitális rajz, fotó, vászonra nyomtatott fotó, stb. Ugye milyen hosszú ez a lista? Pedig biztosan sokat kihagytam. Ha van kedvenc technikád, akkor kicsit könnyebb a választás. De néha nem is számít a technika, hiszen az a legfontosabb, hogy mit érzel, amikor a képre rápillantasz. Nálunk főleg az én képeim vannak kirakva (akril+Paverpol illetve olaj képek), de van kint néhány karcrajz (ezeket is én csináltam, de régebben), van két gyönyörű tájkép Horvátországból, illetve van néhány spray festéssel készült kép is – ezeket még Győrben vettem egy utcai festőtől. Nem a technika volt a fontos, hanem a gyönyörű tájképek (az egyiken van egy delfin is, ez nálam egy plusz pont volt, mivel az egyik kedvenc állatom).

Többféle kép

De akkor miért írok a technikákról? Nem csak azért, mert néha az egyes technikákban rejlő „trükkök”, érdekes kialakítások, felületek foghatják meg az ember szépérzékét. Azért mert a technika befolyásolja a kép árát is. Más az ára egy fotópapírra nyomtatott fotónak, más vászonra nyomtatott fotónak és megint más egy eredeti festménynek. Van, hogy van egy kedvenc alkotásunk, de sajnos az eredeti festmény ára túl magas a pénztárcánknak – de szerencsére vannak olyan művészek is, akik ezért készítenek lenyomatokat az alkotásaikról, s azokat is árusítják, hogy több embernek szerezhessenek örömet.

5. Egy „tömegárút” keresel vagy szeretnél egy magyar (vagy külföldi) művész támogatni a vásárlásoddal?

Ez a kérdés valójában kapcsolódik is az előzőhöz. Eredetit vagy másolatot? Egyáltalán mi számít „tömegárúnak”? És mi van, ha a saját fotódat szeretnéd vászonra nyomtatni? Szerintem a legfontosabb, hogy neked milyen érzésed lesz, miután kiválasztottad a kép(ek)et, megérkezett/megvetted, s felraktad a falra. Egy „tömegárú” (bármilyen boltból vett kép) is tud jól mutatni a falon. A saját fotóhoz pedig személyes kötődésed van. De ha neked fontos, hogy egy egyedibb alkotásod legyen, s emellett fontos az is, hogy egy művészt is támogass, akkor köszönöm a többi alkotó nevében is, hogy ezt teszed. 😉

5+1. Hogyan rakd fel a képet a falra?

Ez eléggé egyértelműnek tűnik, nem? Egy szög és kalapács kell hozzá. 😉 De ezért néha felmerülnek más kérdések is:

 • milyen magasra rakjam fel a képet? Úgy célszerű felrakni, hogy a festmény közepe körülbelül szemmagasságban legyen. Ott, ahol gyakran ülnek, mint például a nappaliban, lehet kicsit lejjebb is rakni a képeket.
 • mit csináljak, ha felraktam a képet, de ferde? A legtöbb képnek az akasztója középen van, s jól van kiegyensúlyozva, hiszen nincs semmi, ami elhúzná, mindenhol ugyanolyan a kialakítása. Ugyanakkor egy domborműves képnél előfordulhat, hogy az egyik oldala kicsit nehezebb – ha szerencséd van és fogazott akasztó van hátul, akkor lehet, hogy egy kicsit arrébb rakva, már egyenes lesz a kép. Vagy felteszel még 2 akasztót a kép szélére (a szögek pontos elhelyezését célszerű előre felmérni, s távolról valakivel megnézetni, hogy tényleg egyenes lesz-e). De az is lehet, hogy minden igyekezett ellenére valamiért nem egyenletes a fal vagy a vakkeret egyenletlen egy kicsit, s ezért ferde a kép. Még mit tudsz tenni? Fogj egy kis gombostűt és üsd be közvetlenül a kép mellé lent, úgy hogy egyenes legyen a kép – mivel nagyon kicsi a gombostű, valószínűleg senki sem fogja észrevenni (ha meg mégis, akkor elkönyveli, hogy milyen cseles vagy). De olvastam nemrég egy olyan lehetőségről is, hogy egy kétoldalú ragasztódarabot rakj a kép hátuljára, s így állítsd egyenesbe a képet – mivel a kép súlya a szögön van, így nem fogja visszahúzni ferdére.
 • a másik eset az, hogy több kép kerülne egymás mellé – ha ez két különböző kép, akkor rakd fel két különböző magasságba – egy kis asszimmetria jól mutathat. De mi van, ha ez egy több darabból álló kép? Akkor bizony mérned kell, s előre ki kell jelölnöd a képek helyét. Az első képet (a középsőt) felrakod, majd mielőtt bevernéd a második szöget, illeszd oda a képet és nézesd meg valakivel, hogy biztosan pontosan mértél-e. A harmadik képpel játszd el ugyanezt, s így biztos jól fogod felrakni a képeket.
 • mit csináljak, ha mégis rossz helyre vertem be a szöget vagy meggondoltam magam? A képek pontos helyét mindig célszerű átgondolni alaposan, mert a szögek helyét nem könnyű eltüntetni – hiszen ott keletkezik egy lyuk a falban. Amit szépen valószínűleg csak a következő felújításkor tudsz eltüntetni. De lehetsz cseles is – ha beversz kicsit feljebb egy másik szöget, akkor a kép el fogja takarni a rossz lyukat.
 • a fal anyagára is figyelj, amire felrakod majd a képet, mert nem mindegyikbe lehet csak úgy beleverni a szöget – ha betonfal, akkor lyukat kell fúrnod, amibe tiplit kell helyezned és egy csavart.

Remélem sok segítséget tudtam adni mind a képválasztáshoz, mind képfelrakáshoz. 😉

Ha van további kérdésed, akkor írj egy üzenetet az info@vivienholl.com vagy a Facebook oldalamra. S ha kedvet kaptál egy kis képválogatáshoz, akkor ajánlom a webshopomat: Paverpol képek


Felhasznált képek forrásai:

https://pixabay.com/hu/photos/nappali-lak%c3%a1s-h%c3%a1z-itthon-bels%c5%91-2155353/

https://pixabay.com/hu/photos/szoba-lak%c3%a1s-b%c3%bator-h%c3%a1z-ingatlan-2269594/

A többi fotó saját készítésű.

Szólj hozzá!