Paverpol kisokos – Mi az a Paverpol?

Egyre többen hallottak már a Paverpol technikáról, s az utóbbi években egyre jobban terjed itt Magyarországon, de még sokaknak ismeretlen ez a technika vagy csak a textilszobrászattal kötik össze. Akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba! Lássuk, hogy mi ez a technika, honnan ered, hogyan kell használni és milyen csodákat lehet vele alkotni.  😉

Mi ez a Paverpol technika?

A Paverpol egy dekorációs és szobrászkellék termékcsalád, amelynek a fő alapanyaga egy textil keményítő és ragasztó anyag (aminek a neve is Paverpol). A textilszobrászat egyik kiváló alapanyaga. Már párszor hallottam azt a kérdést, hogy akkor aki textilszobrászkodik az akkor Paverpol-ozik-e? Ahogy van a klasszikus mondás (most egy kicsit átírtam): nem minden textilszobrász használ Paverpol-t, de aki Paverpol-t használ az textilszobrászkodik. Oké, ez sem teljesen pontos, mert a Paverpol-lal nem csak szobrokat lehet készíteni és más kiváló alkotásokat is lehet vele készíteni textil nélkül (csak Paverpol-t és a többi terméket használva), de a lényeget lefedi. 😉

A négy évszak - Paverpol

De akkor még mit lehet vele készíteni? Hát, mint ahogy az oldalamon is láthatod domborműves képeket! 😉 A következő kérdésed gondolom a hogyan, de ahhoz először néhány dolgot is ismerned kell.

A technikát és az alapanyagokat Josefine de Roode, holland művész fejlesztette ki 1998-ban, Magyarországra 2011-ben került a technika a Cowavíz Kft. képviseletében, Katonáné Tóth Juditnak köszönhetően. Az évek folyamán egyre több termékkel bővült a kezdeti paletta, a következő részben ezeket fogom röviden bemutatni.

A Paverpol termékcsalád anyagai

A legfontosabb alapanyag, mint már írtam a Paverpol. Ez egy olyan környezetbarát anyag, amivel nem csak kiválóan tudsz különféle anyagot összeragasztani, hanem ha a textilt belemártod, s utána formázod, akkor a száradás után kőkemény lesz a textil.

Ha elmész egy tanfolyamra, hogy kipróbáld a technikát és utána szeretnél otthon is alkotni vele, vagy veszel egy dobozzal magadnak otthoni kísérletezgetésre (csak Paverpol oktatóktól tudsz venni, például tőlem), akkor különböző mennyiségű és színű Paverpol-ból választhatsz. Milyen kiszerelésben kapható?

 • a mini 250 ml – ez tubusos, aprólékos alkotásoknál ajánlott vele dolgozni
 • a kicsi 500 g – ez kipróbálásra tökéletesen alkalmas, mivel ebbe, ha kicsit nehezebben is, de bele tudod már mártani a kisebb textileket
 • a normál 1 000 g-os – ezt szokták leggyakrabban venni. Ha kipróbáltad már a technikát és szeretnél még többet alkotni vele, akkor számodra ez a tökéletes választás
 • és van a nagy, ami 5 000 g-os vagy 5 750 g-os  – ha imádod a technikát és sokat-sokat akarsz alkotni, akkor már ezt a mennyiséget válaszd! A fehér és az átlátszó 5 000 g-os, a többi szín pedig 5 750 g-os kiszerelésben kapható.

Paverpol

Paverpol (500 g, 1 000 g és 5 750 g-os kiszerelésben)

A webshopomban jelenleg kicsi és normál átlátszó Paverpol kapható, de ha szeretnéd és tudsz egy kicsit várni, akkor másmilyent is be tudok szerezni.

De nem csak különböző mennyiségben kapható a Paverpol, hanem különböző színekben is!

 • az átlátszó az egyik legelterjedtebb – ez a dobozban fehér színű, de miután megszárad átlátszó lesz
 • fekete – Magyarországon ez a másik kedvenc szín
 • grafit (ezüstszürke)
 • testszín (barackpúder)
 • bronz
 • fehér

Milyen más termékek tartoznak ehhez a technikához?

 • PaverPlast – 1:5 arányba keverve Paverpol-lal tésztaszerű anyagot kaphatsz, ha több PaverPlast-ot adsz hozzá, akkor akár gyurmaszerű anyagot is kialakíthatsz. 100 vagy 400 g-os kiszerelésben kapható. Pavercolor-ral tudod színezni is.
 • Art Stone – „kőhatás” tudsz vele elérni Paverpol-lal keverve. Díszítő pornak is szokták nevezni. Addig kell gyúrni, amíg már nem tapad a kezedhez, de ha PaverPlast-ot adsz hozzá, akkor lágyabb, jobban gyurmázható anyagot kapsz. 300 g-os és 1 250 g-os kiszerelésben kapható. Ezt is tudod Pavercolor-ral színezni.
 • Paversand – a Paverpol mellett lehet Art Stone-t vagy PaverPlast-ot is keverni hozzá. Minél több Paversand van benne, annál durvább lesz a massza szerkezete. 1 000 g-os kiszerelésben kapható fekete (durvaszemcsés) vagy fehér (finomszemcsés) színben, s ez is színezhető.

PaverPlast, Art Stone, Paversand

PaverPlast, Art Stone, Paversand

PaverPlast, Art Stone és Paversand

 

 • Pavercolor – 27 féle színben kapható ez a pigment színező anyag, amit az átlátszó Paverpol-hoz lehet keverni – így rögtön be is tudod festeni az anyagot. A színek keverhetőek, így még több lehetőség áll rendelkezésedre.

Az előző anyagokból csak a Pavercolor-hoz adható egy kevés víz, hogy egyenletes legyen az eloszlása, a többi anyag – Paverpol, PaverPlast, Art Stone, Paversand – vízzel nem hígíthatók!

 • Josefine lakkok – magas minőségű szatén vagy matt lakkok, 100 és 375 ml-s kiszerelésben. Kültérre készült tárgyakat védi UV-től, víztől, de a belső alkotásokat is védi párától, napfénytől.
 • Paversrcub – színes dekoráló pelyhek, mellyel még különlegesebbé teheted az alkotásod: gránit, terrakotta, kék, zöld és rózsaszín színben kapható.

Miket tudsz ezekkel az anyagokkal alkotni?

 • szobrokat
 • domborműves képeket
 • kisplasztikát
 • különféle dekorációkat lakáson belülre és kívülre

Milyen anyagokat tudsz vele beépíteni?

Majdnem mindenféle anyagot bele tudsz építeni az alkotásodba, kivéve egyes műanyagokat. Például a nagy tejfölös dobozok kivételek, de ha ezt bevonod valamivel (például takarószalag), akkor utána már be tudod vonni Paverpol-os textillel. Most viszont azt lássuk, hogy miket tudsz beépíteni. 😉

 • különféle textileket – ha nagyobb alkotást készítesz, akkor tudsz venni textilárusoktól fehér pamut textil, de kiváló lehetőség az alkotást összekötni újrahasznosítással – régi ruhákat is fel tudsz darabolni, s beépíteni az alkotásodba. Egy valamire azonban figyelj – ha valamilyen festékfolt van benne, azt ne rakd bele az alkotásodba – ott már másmilyen az anyag, gyakran eleve keményebb, s ez ronthat az összhangon. Csipkéket, szalagokat is fel tudsz használni.
 • papírok – beleragaszthatod az alkotásba, például papír köröket vagy virágokat. Vagy beépíthetsz rizspapírt vagy fotópapírt is egy képbe.
 • száraz virágok és termések
 • gipsz – gipszből öntött figurákat, fejeket is be tudsz építeni a képbe, de gipszfejeket szobrokhoz is tudsz használni.
 • fa – kiválóan alkalmas szobrok alapjához, de fa alapú képek készítéséhez is. Azon kívül rengeteg fából készült figura, filigrán kapható a boltokban, amikkel különlegesebbé tudod tenni az alkotásod.
 • kavicsok, homok – ezekkel érdesebb felületeket tudsz létrehozni
 • ékszerkő – a különféle színű és formájú ékszerkövekkel fel tudod dobni az alkotásod
 • gyöngyök – a különböző méretű gyöngyökkel szintén különféle felületeket tudsz kialakítani
 • és még rengeteg más anyag, akár újrahasznosítva – csak a képzeleted szab határokat. 😉

Alapanyagok Paverpol-os alkotáshoz

Beépíthető anyagokra példák

  Alapanyagok Paverpol-os alkotáshoz

Alapanyagok Paverpol-os alkotáshoz

Alapanyagok Paverpol-os alkotáshoz

Alapanyagok Paverpol-os alkotáshoz

Alapanyagok Paverpol-os alkotáshoz

  Beépített anyagokra példák

Milyen anyagokra tudsz vele alkotni?

Szinte bármilyen anyag lehet az alkotásod alapja, kivéve egyes műanyagokat. Lehet az alapod drótváz, feszített vászon, falap, képkeret, tükör cserép, hungarocell, stb.

 

Hogyan lehet vele alkotni?

Először is tervezd meg az alkotásod képzeletben, s válogasd össze az alapanyagokat az alkotáshoz! Ha szobrot készítesz, akkor ki kell alakítanod egy vázat a munka megkezdése előtt. Ha képet, akkor az alapod lehet feszített vászon vagy falap. Ha csak Paverpol-t használsz, akkor a leszabott textilt bele kell mártani a Paverpol-ba, úgy hogy teljesen bevonja az anyagot, majd utána a felesleget távolítsd el, húzd le a textilről. Ezután formázd a textilt, úgy ahogy szeretnéd.

Lehetőséged van a Paverpol-hoz PaverPlast-ot vagy Art Stone-t is keverni – így egy masszát fogsz kapni, amivel érdes felületet tudsz kialakítani.

Miután elkészült az alkotásod alapja Paverpol-lal, meg kell várnod az anyag száradását, vagyis a textil megkeményedését. Ezt a folyamatot fel is gyorsíthatod egy hajszárító segítségével, de akár ki is várhatod, hogy természetes úton száradjon meg, s csak másnap folytatod az alkotást. Ha ecsettel is dolgozol, akkor minél előbb mosd ki meleg vízzel belőle a Paverpol-t, mivel azt is bekeményíti. A kezedről is könnyen le tudod mosni meleg vízzel a Paverpol-t, ha nem használtál kesztyűt (mivel ez az anyag természet és környezetbarát, ezért nem szükséges a kesztyű használata).

Száradás után akril vagy olajfestékkel tudod befesteni az alkotásodat, ha kültérre fog kerülni, akkor mindenféleképpen lakkozd kültéri lakkal.

 

Hol tudod megtanulni ezt a technikát?

Ha még csak most hallottál a technikáról, de szeretnéd kipróbálni, akkor javaslom, hogy keress egy Paverpol tanfolyamot! Így élőben kipróbálhatod a technikát, s tudsz is közben kérdezni az oktatótól. Természetesen tőlem is tanulhatsz (az oldalsávban felül láthatod az aktuális Eseményeket), vagy a Workshop oldalra kattintva megtalálhatod az éppen aktuális workshopokat. De ha nagyon messze laksz tőlem, akkor javaslom, hogy nézd meg a magyarországi oktatók listáját: Képzett oktatók

És már lehetőséged van online képkészítő workshop-on, vagyis alkotócsomagként is kipróbálni a technikát – kattints erre a linkre: Alkotócsomagok. 😉

További blogbejegyzések a Paverpol technikáról:

Szólj hozzá!