Kipróbáltam egy új, kreatív technikát

A múlt héten írtam arról egy blogbejegyzést, hogy miért jó kipróbálni új, kreatív technikákat. A végén pedig megígértem, hogy egy példával illusztrálni is fogom, hogy miről beszéltem. 😉 Megemlítettem akkor, hogy a technika neve Coulter Grisaille – de mi is ez és hogyan találtam rá?

A Grisaille valójában nem is egy technika neve, hanem szürke (fehér-fekete) színnel festett kép, üvegfestmény vagy üvegablak. A wikipedián találhatsz róla egy kicsit bővebb infót: Grisaille. De akkor mi a Coulter Grisaille? Egy angol hölgy, Linda Coulter találta ki ezt a technikát. Vagyis még pontosabban elkezdett olyan festő szetteket készíttetni, amiknél a kiindulási alap egy szürke árnyalatos kép, amire a színeket te viheted fel.

És hogyan került elém ez a technika? Még évekkel ezelőtt vettem egy ilyen festőcsomagot egy hobbiboltból, ami bekerült aztán a fiókban, „majd amikor lesz időm megcsinálom” jeligére. Aztán teljesen megfeledkeztem róla. Viszont nemrég csináltam egy nagytakarítást/rendrakást az alkotós cuccaim között és így előkerült. Mivel szeretek a nagymamámnak saját készítésű ajándékokat adni ha lehet, ezért gyorsan neki is láttam, mert tudtam, hogy mi lesz a kész alkotás sorsa – ajándékba fogom neki adni. 😉

Lássuk mi volt az alkotócsomagban

Ezt szerinem könnyű kitalálni, de azért meg is mutatom – főleg mivel volt közte néhány érdekes felfedezés:

  • cselesen a vászonkép hátuljába rejtették el a hozzávalókat egy műanyag „tálcán”, ami egyben a festőpaletta is volt
  • két ecset – egy lapos és egy körecset
  • 12 db kicsi, tubusos akril festék – de nem a hagyomány alapszínek, hanem ilyenek, hogy titánfehér, cinóberpiros, égetett umbra, smaragdzöld, ftalo-kék (aminek gyönyörű angol neve van: phthalocyanine blue), stb.
  • használati utasítás a festéshez, lépésről lépésre leírva – természetesen, hogy meglegyen a kihívás, a szöveg angolul, franciául és spanyolul van 😀
  • és egy előnyomott, feszített vászon, amin a lenyomat egy Grisaille, vagyis egy szürke árnyalatú kép látható

Grisaille - akrillal festett tájkép - hozzávalók

Grisaille - akrillal festett tájkép - festési utasítás

Grisaille - akrillal festett tájkép - vászon

Hogyan készült a festmény?

A leírásban igazából csak 2 lépést írtak le – vidd fel az átlátszó színeket, majd vidd fel a nem átlátszó színeket. 😀 Oké, ennél kicsit részletesebb volt. 😉 Először megmutatta, hogy milyen színeket kell kikeverni és hogyan, milyen arányban az adott színekből, pl. az égkéket úgy kellett kikeverni, hogy 1 egység ftalo-kék + 2 egység cinóberpiros + 6 egység titánfehér. Aztán „foltonként” adta az utasítást, hogy mikor milyen ecsettel, milyen színeket fessünk, pl. az égre, a falakra, az ajtókra és ablakokra, a fűre, stb. Lépésenként fotóztam, úgyhogy látni fogod, hogy milyen sorrendben kerültek fel újabb és újabb színek.

Grisaille - akrillal festett tájkép - festés

Grisaille - akrillal festett tájkép - festés

Grisaille - akrillal festett tájkép - festés

Grisaille - akrillal festett tájkép - festés

Grisaille - akrillal festett tájkép - festés

Grisaille - akrillal festett tájkép - festés

Grisaille - akrillal festett tájkép - festés

Grisaille - akrillal festett tájkép - festés

Grisaille - akrillal festett tájkép - festés

És íme a kész kép – a nagymamám nagyon örült, amikor átadtam neki ajándékba. 😉 És miért is volt jó kipróbálni ezt az új, kreatív technikát? A kép alatt összegyűjtöm. 😉

Grisaille - akrillal festett tájkép - festés

  1. Önbizalmat adott – bár régóta festek, azért az új dolgoknál én is izgulok, hogy milyen lesz a végeredmény. Jelentem – megérte kipróbálni. 🙂 Ráadásul itt a színeket szinte végig ki kellett keverni – így gyakorolhattam a színkeverést, amit nemrég élesben is kipróbálhattam. Ugyanis elvállaltam egy egyedi festmény készítését, ahol szükségem volt testszínre. Ami természetesen nincs a Pentart fényes akril festékek közt. Ki nem találnád, hogy milyen színeket használtam végül! 😀 Oké, elárulom – tejeskávé, lazac, gesztenyebarna és elefántcsont. És nagyon jó lett szerintem a végeredmény. 😉
  2. Kikapcsolt és feltöltött
  3. Izgalmas volt látni, ahogy alakul a kép – szerintem ebben egyetértesz, látva a lépéseket 😉
  4. És a végén lett egy új alkotásom, ami nagy örömet szerzett ajándékként.

 

Az előző blogbejegyzésben ezeket még jobban kifejtettem, sőt volt még egy érv az új, kreatív technikák kipróbálása mellett. Ha szeretnéd elolvasni a cikket, akkor itt megtalálod: 4 + 1 érv, hogy miért jó kipróbálni új, kreatív technikákat!

Ha pedig kedvet kaptál egy új technika kipróbálásához, s szívesen megmutatnád az új alkotásod, akkor az ezen a linken található Facebook poszt alatt mutasd meg bátran!

Szólj hozzá!