Színek jelentései – a sárga

A színek és jelentéseik bemutatása folytatódik – vajon milyen szín következik a kék és a zöld után? Következzen most a sárga szín!

Ha szeretnéd megnézni a korábbi színeket, akkor kattints ezekre a linkek egyikére, de utána gyere vissza és nézd meg a sárga szín jelentését is! 😉

És most lássuk is, hogy mit tudunk a sárgáról – először is a Nap színe és emellett az árnyalataival az őszt is képviseli. A három alapszín közül az egyik. A kékkel keverve zöldet kapunk, ha pirossal, akkor pedig narancssárgát, ami szintén az ősz színe. Ez az egyik legkönnyebben észrevehető színek egyike. Ideális dekorációs szín, serkenti a kreativitást, de azért túlzásba sem szabad vinni a használatát.

Milyen jelentéseket társítunk hozzá?

  • derűs, élénkítő hatású
  • ösztönző jellegű, ezért a bölcsesség elérével is társítják
  • fénnyel tölti meg a homályos sarkokat, és életet lehet az eldugott zugokba
  • az irigységgel is szokták társítani (itt most megint találtunk egy „ellenmondást”, ami színárnyalattól függő)
  • Kínában régen a nevetés színének tartották

Ha azt mondom, hogy sárga, akkor neked milyen sárga színű tárgyak, állatok, növények jutnak róla eszedbe? Nézzünk meg néhányat – először is a növényeket – hányat ismersz fel közülük?

Színek jelentése - sárga árnyalatai

De nem csak a növényvilágban a virágoknál jelenik meg a sárga szín – a gyümölcsöknél, állatoknál (főleg több madárnál), illetve akár a tésztáknál is (búzasárga).

Színek jelentése - sárga árnyalatai

És a sárgának még milyen árnyalati vannak? Abba gyűjteményben, ahol sárga árnyalatok vannak felsorolva, 158 sárga árnyalat van összegyűjtve. Ezek közül most is megmutatok néhányat – némelyiket látva azt gondolnám először, hogy nem is ide sorolnám azt a színt, de szerintem te is úgy gondolod, hogy a mustár sárga színű, nem? 😀

Színek jelentése - sárga árnyalatai

És vajon sárga színű, domborműves képeket tudok mutatni neked? Bevallom először úgy gondoltam, hogy nincs sok sárga színű képem, de ha az aranysárgát (vagy csak simán aranyt) is ide soroljuk, akkor máris néggyel több képet tudok megmutatni. 😉 Te szereted a sárga képeket? Ha a válaszod igen, s ezek között is találsz egy neked tetsző, akkor ezen az oldalon megtalálhatod – csak kattints a linkre: Domborműves képek.

Színek jelentése - sárga képek

Szólj hozzá!