I. Sör&Művészet Győrben

Tavaly részt vettem a győri Kult utca programom májusban. Akkor árusítottam, de láttam, hogy művészek alkotnak is a helyszínen. Így idén rákérdeztem, hogy lehet-e közéjük csatlakozni. És lehetett…

A döntés, hogy pontosan mit fogok csinálni nem volt egyszerű, mert amint eldöntöttem valamit, mindig valami változott. Folyamatosan derültek ki az infók, hiszen voltak még kérdések, amik szervezés alatt voltak. Az előző alkalmak csak 1 naposak voltak, itt pedig egy 3 napos (+ a 0. nap) lett szervezve.

De végül kitaláltam, hogy miket fogok alkotni és leadtam a jelentkezési lapot. Azután előkészítettem az alapokat és létrehoztam egy eseményt a programra: I. Sör&Művészet rendezvény – élőben festés

Próbáltam minél több infót megosztani az eseményben, sőt 4 előkészített alapot meg is mutattam 3-4 szett kifestési lehetőséggel, vagyis 3-4 kupac festéktégellyel. És közben egyre izgatottabban vártam a 3 napot, hiszen még sosem csináltam ilyen festési bemutatót korábban.

Aztán eljött az első nap, május 10. Már előző nap nagyjából bepakoltam, így nem sok mindent kellett berakni a táskákba. Édesanyám is velem tartott – segített a cipelésben, illetve a fotók egy részét ő készítette a 3 nap alatt.

Nos az első nap, nem teljesen úgy ment, mint ahogy tervekben volt – kiderült, hogy kevesebb időnk van aznap festeni. Ráadásul mivel meleg is volt, az akrilfestékek elkezdtek beszáradni. Meg besűrűsödni. Meg egy vékony filmszerű réteg alakult ki a tetejükön. Meg festés közben rászáradni az ecsetre… Többen tanácsolták a 3 nap alatt, hogy hígítsam a festéket, de sajnos ez sem segített rajtuk, csak nagyon rövid távon. Így az alkotnivaló tervemet is újra kellett tervezni, hiszen a vékonyabb vonalakat így nem lehetett festeni.

Végül egy cicás-mandalás képet festettem ki, a 40 cm-es mandalának csak a háttérfestése készült el.

2024.05.10-12. I.Sör&Művészet - Festési bemutató - cicás mandala
2024.05.10-12. I.Sör&Művészet - Festési bemutató - cicás mandala

A második napra már előkészültem, a tervezett képeket miután pénteken hazaértem előfestettem. Vagyis a háttérszíneket megfestettem. A 40 cm-es mandalát és a 20x20cm-es, cicás képet felváltva festettem – a cicás képnek szüksége volt egy kis száradásra a ragasztás miatt.

Mindkettő képet olyan színekre festettem, amelyekkel korábban nem nagyon alkottam. A tűzvirág mintájú mandala alapszíne ibolyalila lett, amire fehér, ametiszt és padlizsán színekkel festettem. A fekete árnyas, cicás képet pedig türkizre és jégkékre festettem. Meg természetesen feketére is, ahogy a képen is látszik.

2024.05.10-12. I.Sör&Művészet - Festési bemutató - Fekete árnyas, cicás kép
2024.05.10-12. I.Sör&Művészet - Festési bemutató - Mandala festés - Tűzvirág
2024.05.10-12. I.Sör&Művészet - Festési bemutató - Mandala festés - Tűzvirág
2024.05.10-12. I.Sör&Művészet - Festési bemutató - Mandala festés - Tűzvirág

A 3. napra már csak 1 képet terveztem – az óriás mandalát. Oké, nem annyira óriás, „csak” 60 cm-es. (De van itthon eggyel nagyobb méretű is, ami festésre vár.)

Először egy nyolcadot festettem ki, hogy lássam, hogy milyen lesz a vörös alapon a fehér, napsárga, narancs és piros minta. Utána pedig színenként haladtam. A legvégére pedig maradtak a bogyók. 😉

2024.05.10-12. I.Sör&Művészet - Festési bemutató - Óriás mandala festés
2024.05.10-12. I.Sör&Művészet - Festési bemutató - Óriás mandala festés
2024.05.10-12. I.Sör&Művészet - Festési bemutató - Óriás mandala festés

Sok fotó készült a 3 nap alatt, itt megtalálod mindet:

Illetve megmutatom a hivatalos fotókat is, amelyeket Illás Ágnes és Krajcsó András készített a 3 nap alatt rólam és a festésemről.

A 3 nap hosszú volt, s bizony a festékek száradása feladta a leckét. Ugyanakkor a hosszú festést élveztem, s megfordult a fejembe, hogy lehet, hogy tartanom kéne itthon egy festő maratont, amit akár élőben is követni lehetne. Például 7 mandala festését 7 nap alatt. Vagy legyen inkább 24 óra alatt? 😀 Mit szólsz az ötlethez? Ha csinálnék egy ilyet, követnéd? 😉

Szólj hozzá!